Τόπος και Άνθρωποι

Η Ιστορία του τόπου

Η μεγάλη αμπελοοινική παράδοση της περιοχής ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους. Στην εύφορη πεδιάδα των Φιλίππων, στην προϊστορική θέση που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν Ντίκιλι Τας (Όρθια Πέτρα), εντοπίστηκαν κάποια από τα αρχαιότερα ίχνη αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιίας στην Ελλάδα, που αποτελούν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα τεκμήρια πατήματος σταφυλιών για οινοποίηση και χρονολογούνται από την νεολιθική περίοδο (περίπου 4300 π.Χ).

Οι Φοίνικες, λαός ναυτικών και εμπόρων της αρχαιότητας ερχόμενοι στην περιοχή του Παγγαίου για την αναζήτηση πολύτιμων μετάλλων, συνέβαλαν σημαντικά στη διάδοση της αμπέλου, μεταφέροντας στην περιοχή μία ποικιλία τη «Βυβλία», από την οποία παρήγαγαν τον περίφημο κατά την αρχαιότητα «Βίβλινο Οίνο». Την ποικιλία αυτή συνέχισαν να καλλιεργούν στις πλαγιές του Παγγαίου οι αρχαίοι Έλληνες. Σταδιακά, η περιοχή αποτέλεσε σημαντικό αμπελουργικό κέντρο, γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «Βιβλία Χώρα» όπως αναφέρεται σε κείμενα του Ησίοδου, του Θεόκτιτου και του Μιχαήλ Ψελλού.

Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το χρυσοφόρο βουνό αποτελούσε πηγή εσόδων για τις εκστρατείες του στρατηλάτη και επί Βυζαντίου, η περιοχή ήταν μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου ΄Ορους.

 

Η ιστορία του Κτήματος

Η πλούσια αμπελοοινική παράδοση και οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, οδήγησαν τους δύο οινολόγους στην επιλογή του Παγγαίου για τη δημιουργία του Κτήματος Βιβλία Χώρα, όπως ονομαζόταν η περιοχή στην αρχαία Ελλάδα.

Το 1998 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου και τον ίδιο χρόνο έγινε η οινοποίηση των πρώτων κρασιών.

 

O Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης.
Το 1974 αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας.
Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατείχε τη θέση του οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου, μαζί με τον καθηγητή Αμπελουργίας Βασίλη Λογοθέτη, συνέβαλαν στην αναβίωση και ανάδειξη της ελληνικής ποικιλίας Μαλαγουζιά. Το 1981 αναβίωσε τον οικογενειακό αμπελώνα στην Επανομή και δημιούργησε το Κτήμα Γεροβασιλείου. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».
Είναι παντρεμένος με τη Σόνια Τζιώλα και έχουν τρία παιδιά.

O Βασίλης Τσακτσαρλής γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης.
Το 1988 αποφοίτησε από το Χημικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας.
Από το 1992 μέχρι τις αρχές του 2001 κατείχε τη θέση του οινολόγου και υπεύθυνου παραγωγής στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα.
Είναι παντρεμένος με την Αλέκα Καραχρήστου και έχουν δύο παιδιά.

Από τη δημιουργία του Κτήματος Βιβλία Χώρα μέχρι σήμερα οι δύο οινοποιοί έχουν δραστηριοποιηθεί σε διάφορες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2006 μέχρι και το 2016, μαζί με τον εισαγωγέα κρασιού Τάκη Σολδάτο δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.

Το 2014 , εξαγόρασαν το Κτήμα Κόκκαλη που βρίσκεται στoν Άγιο Ανδρέα του Δήμου Ήλιδας στο νομό Ηλείας, στη Πελοπόννησο και δημιούργησαν το Κτήμα Δύο Ύψη.

Το 2017 , με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη δημιούργησαν τη Μικρά Θήρα. Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασιάς, το νησί που έως την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης. Νέο απόκτημα αποτελεί το μικρό οικογενειακό οινοποιείο του Τίτου Ευτυχίδη στη Γουμένισσα, περιοχή γνωστή για την αμπελοοινική της παράδοση.