Βίβλινος Ερυθρός

Ο Βίβλινος Οίνος παράγεται από μία τοπική ερυθρή ποικιλία, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Παγγαίου και καλλιεργείται σήμερα από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Μετά από χρόνια έρευνας στα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του ελληνικού αμπελώνα, δε μπορέσαμε να βρούμε κάποια αντιστοιχία με τις υπάρχουσες ελληνικές ποικιλίες. Ταυτόχρονα, επιδιώξαμε ταυτοποίηση της ποικιλίας μέσω των γενετικών της χαρακτηριστικών και έλεγχο DNA. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για μια ελληνική ποικιλία, που έχει γενετικά χαρακτηριστικά ελληνικών σύγχρονων ποικιλιών, αλλά ταυτόχρονα δεν παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτές, δηλαδή είναι μια μακρινή συγγενής τους. Δηλαδή, τα αποτελέσματα από το test DNA δείχνουν ότι πρόκειται για μια παλιά ελληνική ποικιλία που δεν καλλιεργήθηκε στη σύγχρονη εποχή.

Για την οινοποίησή του ακολουθήθηκε κλασική ερυθρή οινοποίηση και παλαίωση σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Διαθέτει βαθύ ερυθρό χρώμα. Το πυκνό άρωμα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, συνδυάζεται με νότες βανίλιας και σοκολάτας, που προέρχονται από την παραμονή του στο βαρέλι. Στο στόμα, είναι πληθωρικό, πλούσιο, με ευγενικές τανίνες και έντονο φρούτο, που του χαρίζουν μακρά επίγευση.

Παλαιώνει για 10 τουλάχιστον χρόνια και σερβίρεται στους 16-18ο C.

Συνοδεύει κρεατικά στην κατσαρόλα, μαγειρευτά στη γάστρα, μπιφτέκια φούρνου, ώριμα τυριά.