Η κληρονομιά μας

Τότε…

Η μεγάλη αμπελοοινική παράδοση της περιοχής ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους. Οι Φοίνικες, λαός ναυτικών και εμπόρων της αρχαιότητας ερχόμενοι στην περιοχή του Παγγαίου προς αναζήτηση πολύτιμων μετάλλων-και δεδομένου ότι συνέβαλαν σημαντικά στη διάδοση των ποικιλιών αμπέλου και της αμπελοοινικής τέχνης-μετέφεραν εδώ και μία ποικιλία αμπέλου τη «Βυβλία», από την οποία παρήγαγαν τον περίφημο κατά την αρχαιότητα «Βίβλινο Οίνο». Την ποικιλία αυτή συνέχισαν να καλλιεργούν στις πλαγιές του Παγγαίου οι αρχαίοι Έλληνες και μάλιστα η περιοχή αποτέλεσε τελικά ένα αμπελουργικό κέντρο γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «Βιβλία Χώρα». Μ’ αυτήν την ονομασία βρίσκουμε να την αποκαλούν και ο Ησίοδος, ο Θεόκτιτος και ο Μιχαήλ Ψελλός σε κείμενά τους.

 

Σήμερα

Η αμπελοοινική παράδοση της περιοχής δεν είναι τυχαία. Η θέση των αμπελώνων είναι στις νότιες πλαγιές του Παγγαίου. Το πετρώδες έδαφος και το κλίμα της περιοχής που επηρεάζεται από τη δροσερή αύρα του Αιγαίου, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την παραγωγή σταφυλιών, που δίνουν οίνους υψηλής ποιότητας.
Με αυτούς τους παράγοντες σαν οδηγούς, οι δύο οινολόγοι επέλεξαν την περιοχή και το 1998 φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου και τον ίδιο χρόνο έγινε η οινοποίηση των πρώτων κρασιών.

 

Αμπελώνας

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος, βρίσκονται σε υψόμετρο 380μ. και καταλαμβάνουν σήμερα μία έκταση 480 περίπου στρεμμάτων. Το κλίμα της περιοχής, είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, επηρεαζόμενο από τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και τη θαλάσσια αύρα του Αιγαίου Πελάγους. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι μεγάλη, γεγονός που βοηθά στην ευεργετικά αργή ωρίμανση των σταφυλιών. Το έδαφος είναι πετρώδες, άγονο, ασβεστολιθικό, αργιλώδες, με καλή στράγγιση. Η καλλιέργεια της αμπέλου γίνεται με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, με πολύ σεβασμό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα στο Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι οι ελληνικές Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Βιδιανό και οι ξενικές Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewürztraminer, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir.

Στο Κτήμα γίνονται συνεχείς πειραματισμοί σε ελληνικές ποικιλίες με στόχο να διαπιστωθεί η προσαρμογή τους στην περιοχή, καθώς και το οινικό δυναμικό τους. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στην καλλιέργεια κάποιων άγνωστων ελληνικών ποικιλιών από την περιοχή του Παγγαίου Όρους, με στόχο την αναβίωσή τους.

Οινοποιείο

Το οινοποιείο είναι ένα επιβλητικό κτήριο που περιστοιχίζεται από τον αμπελώνα του Κτήματος. Οι εποχιακές εναλλαγές των χρωμάτων του αμπελώνα και του Παγγαίου Όρους, που υψώνεται πίσω από το κτίσμα, δημιουργούν διαφορετικές εικόνες του οινοποιείου κάθε εποχή μέσα σε μία μοναδική αρμονία χρωμάτων και ήχων.

Εσωτερικά το οινοποιείο περιλαμβάνει χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης, παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια, παλαίωσης σε φιάλες, γευσιγνωσίας, υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Όλοι οι χώροι φανερώνουν την καλαισθησία και τη φιλοσοφία των ιδιοκτητών για ποιότητα και υψηλή αισθητική σε ό,τι αφορά το κρασί.

Επίσκεψη στο κτήμα

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι επισκέψιμο σε όλους, όσοι θα ήθελαν να το γνωρίσουν από κοντά. Κατά την ξενάγηση, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον αμπελώνα του Κτήματος που περιβάλει το οινοποιείο, όπου γίνεται μία σύντομη ενημέρωση για την αμπελοοινική ιστορία της περιοχής, αλλά και τη σύγχρονη βιολογική καλλιέργεια. Στο σύγχρονο οινοποιείο μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης, στα υπόγεια κελάρια και στις αίθουσες υποδοχής και συνεδριακών εκδηλώσεων. Η δοκιμή των κρασιών του Κτήματος γίνεται στην αίθουσα γευσιγνωσίας με άποψη στον χώρο παλαίωσης.

Στα πλαίσια της γνωριμίας των οινοφίλων με τα οινοποιεία και τα κρασιά τους, αλλά και μιας γενικότερης επαφής με τον χώρο του κρασιού, το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι ενεργό μέλος της Εν.Ο.Α.Β.Ε. (΄Ενωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνων Βορείου Ελλάδος) και συμμετέχει σε ποικίλες δραστηριότητες για το σκοπό αυτό. Η μετάδοση της γνώσης και της αγάπης για το ποιοτικό κρασί είναι ο απώτερος στόχος της προσπάθειας που γίνεται συλλογικά από τους οινοποιούς-παραγωγούς.

 

Οι παραγωγοί και οινολόγοι

Βαγγέλης Γεροβασιλείου

O Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης.
Φοίτησε στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου απ’ όπου το 1975 πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου – και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux, απ’ όπου πήρε το Δίπλωμα της Οινολογίας, του Δοκιμαστή Κρασιών, της Αμπελουργίας και της Τεχνολογίας Οινολογικών Μηχανημάτων.

Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατείχε τη θέση του οινολόγου του Κτήματος Porto Carras, όπου, μαζί με τον καθηγητή Αμπελουργίας Βασίλη Λογοθέτη, αναβίωσαν τις παλαιές ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Λημνιό, (Θραψαθήρι).

Από το 1981 ξεκίνησε την αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα στην Επανομή. Μέσα στον αμπελώνα κατασκεύασε το σύγχρονο οινοποιείο, όπου το 1986 εμφιαλώθηκαν τα πρώτα κρασιά του Κτήματος.

Το 2001 με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή δημιούργησαν το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Aμπελώνα της Β. Ελλάδος.
Είναι παντρεμένος με τη Σόνια Τζιώλα, έχουν τρία παιδιά και ζουν στην Επανομή.

Βασίλης Τσακτσαρλής

Ο Βασίλης Τσακτσαρλής, γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου – απ’ όπου το 1988 πήρε το πτυχίο του Χημικού – και στη συνέχεια στο Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου του Bordeaux της Γαλλίας, απ’ όπου πήρε το Δίπλωμα της Οινολογίας, του Δοκιμαστή Κρασιών, της Αμπελουργίας και της Τεχνολογίας Οινολογικών Μηχανημάτων.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, ως οινολόγος και υπεύθυνος παραγωγής, όπου παρέμεινε για 10 χρόνια.

Το 2001 γεννήθηκε η ιδέα του Κτήματος Βιβλία Χώρα, την οποία και υλοποίησαν μαζί με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Ζει μόνιμα στη Δράμα, είναι παντρεμένος με την Αλέκα Καραχρήστου και έχουν δύο παιδιά.